Fish cutlet
I Kerala är cutlets super populära som tilltugg, snacks eller som side dish till en middag. Man brukar kunna köpa en cutlet att tugga på där man köper te. Det är en god kombination. Det finns kyckling cutlet, beef cutlet, vegetarisk och med fisk vad jag vet. När jag tänker cutlet tänker jag främst på fish cutlet. Jag minns kvällarna nere vid Shangumughum beach aldeles nära min mans hus ,på Indian coffe house sittandes tillsammans med vänner. Där brukar vi sitta ich titta på folk och njuta av kvällen. De har riktig god fish cutlet där. Där serveras cutlet ihop med ketchup eller en liten röra på strimlad lök, ketchup, grön chili och lite salt.
Fishcutlet
2 fisk fileer kokta eller ugnsstekta
2 potatisar kokta och mosade ( i detta fallet använde jag överblivet mos)
1 gullök
2 vitlöksklyftor finhackad
1 liten bit ingefära finhackad
2 st Grön chili finhackad
Färsk koriander ett litet knippe hackat
Curryblad från en kvist, hackade
Ströbröd 2 msk till smeten + att rulla i
1 ägg
Gurkmeja 1/4 tsk
Salt
Svartpeppar 1/4 tsk
Chilipulver 1 tsk
Koriander 1 tsk
Spiskummin 1 tsk
Garam masala 1 tsk
Lime 1/2 msk
Gör såhär:
Mosa fisken och blanda alla ingredienserna väl.( Jag tycker det är godast när fisken är väldigt finfördelad och smeten är slät.) Forma till små biffar och rulla dem i strö bröd. Stek i olja.
Låt rinna av på hushållspapper så man slipper överflödig olja.
Avnjutes med fördel ganska snart efter de tillagats.
Fried rice
Fried rice finns i alla möjliga varianter från en hel mängd olika länderoch regioner. Thailändsk khao phat och Indonesisk nasi goreng är de mest välkända ( i allafall för mig).
Under min tid i Tamil Nadu smakade jag veg fried rice första gången. jag älskade det! efter att ha blivit serverad fullkorns chapati och veg korma varje dag i flera veckor var detta en underbar variation. Jag längtade väldigt mycket efter den rätten efter jag kom hem till Sverige men provade aldrig att göra det själv.
Några år senare firade vi jul i Indien hos min svärmor och hon serverade sin specialitet som råkar vara just fried rice. Hennes mixed fried rice är helt fantastisk! Riset, kycklingen, räkorna och de goda kryddorna gör denna rätt helt komplett! Hon brukar servera chicken curry till vid högtider men det går precis lika bra att äta som det är eller med en raita eller lite tomat ketchup.
Den här varianten av fried rice är helt utan soja såser eller ajinomoto. Min svärmor är nämligen helt emot onaturliga smalsättare och strävar ständigt efter att laga ren mat med rena smaker och så lite fett som möjligt. hon ät en mästare på att få det att smaka bra i allafall och i det här fallet behövs helt enkelt inte mer smaksättning än de rena naturliga smakerna som råvarorna och kryddorna ger, jag lovar!
Du behöver:
Kokt basmati ris ( 2,5 mått okokt)
Long beans/ färska franska bönor/ bryt
Bönor 100g
Morötter 2 st
Vitlök ,massor ( 3 st solo minst)
En liten bit ingefära
Grön chili färsk 3 st
Räkor 3 dl
Kyckling 1 kycklingfilé
Ägg 2 st
Chilipulver 1 msk
Koranderpulver 1msk
Spiskummin 1 msk
Svartpeppar 2 tsk
Salt
Gurkmeja 1 tsk
Vinäger eller lime 2 tsk
Kokosolja
Gör såhär:
1. Dela kycklingfilén i små bitar ( lite större än pyttipanan storlek) och lägg i marinad gjord av lime,1 msk chilipulver,1 msk koriander,1 tsk svartpeppar, salt,0,5 tsk gurkmeja.
2.Gör detsamma med räkorna. Låt vila i marinaden i minst 30 min. Stek sedan upp kycklingen och räkorna var för sig tills de är genomstekta och fått fin stekyta.Lägg sedan åt sidan.
3. Skala morötterna och dela i små små kuber ( lite mindre än pyttipanna storlek)
4. Skölj bönorna rensa dem och dela i
Små bitar.
5. Finhacka vitlök och chili
6. Hetta kokosoljan i en stor panna. Häll i morot och gröna bönor och fräs hastigt. Häll i vitlök och chili och stek tills vitlöken är mjuk men grönsakerna fortfarande är krispiga.
7. Ös i det kokta riset och blanda väl. Häll i den stekta kycklingen och de stekta räkorna i riset och blanda. Stek tills riset blivit varmt men inte mosigt.
8. Knäck två ägg vispa upp dem, salta och peppra lätt. Stek till en tunn omelette och klipp sedan omeletten i
Mindre bitar ( eller bara stek till torr äggröra) och blanda i ditt fried rice.
Servera som det är, med papadums, raita, ketchup eller med chickencurry.
Yum!
Kababs
Kababs, kebabs eller vad man nu vill kalla det. Det är i allafall ett slags avlånga köttfärsjärpar med goda kryddor. Man kan krydda och tillaga på en mängd olika vis bl.a. Grilla på spett, steka eller som jag valt att göra i ugnen.
Jag tycker det är skönt med all mat som man kan tillaga i ugnen. Man slipper stänk, stekos och att behöva stå och passa maten medan den tillagas.
Du behöver:
Köttfärs 400g ( helst lamm eller nötfärs)
Gullök 1 liten
Vitlök 1 hel skalad
Grön chili 2
Sambal oelek 1 msk
Koriander malen 2 msk
Chili pulver 2 tsk
Svartpeppar 1 tsk
Spiskummin 1 msk
1 ägg
Salt
Gör såhär:
Kör lök vitlök och chili i mixern till en slät paste.
Blanda lökpasten kryddorna och ägget med färsen. Knåda köttfärssmeten ordentligt.
Forma till järpar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med lite olja och mörk soja på alla sidor.
Stek på 225 grader i ugnen till de fått fin färg. Vänd på dem och stek så de får fin färg runt om och är klara i mitten. Om de har vätskat sig mycket så är det bra om man häller ut vätskan från plåten under stekningen så de inte kokas istället för steks.
Chaat- indisk potatissallad
Jag hittade detta fantastiska recept på en blogg som jag nyss börjat läsa. Bloggen heter amyspieceofcake.bloggspot.com och där finns massor med jätte spännande recept. Det här är receptet på en slags potatissallad med kikärtor, kidneybönor granatäpple och massa annat gott. Extra bra var att jag fick användning av min chaatmasala som jag köpt i Indien men inte hittat något jätte bra användingsområde för.
Receptet är helt ifrån Amy's sida men bilden är min egen :-)
Chaat - indisk potatissallad (ca 3-4 portioner eller 7-8 till buffén)
6 potatisar, skalade, kokta och skurna i bitar
1 granatäpple, urkärnat (se här hur du kärnar ur ett granatäpple utan stänk)
1 burk kikärtor, avrunna
1 burk kidneybönor, sköljda och avrunna
1 syrligt grönt äpple, skalat och skuret i bitar
2-3 dl filmjölk
1-2 dl yoghurt naturell
0,5-1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk chaat masala
salt, smaka av med
1 röd lök, finhackad
färsk koriander för garnering
Blanda ihop samtliga ingredienser utom lök och spara en handfull granatäppelkärnor till garneringen. Låt stå och dra i minst 2-3 timmar i kylskåpet. Tillsätt hackad röd lök precis innan serveringen, blanda och garnera med hackad färsk koriander och de sparade granatäppelkärnorna.
Lamm gryta för bebisar
Kan bebisar äta indisk mat? Klart de kan! Min son äter oftast samma rätt som vi äter. Dock väljer jag att laga hans mat separat och undviker salt, chili och för mycket svartpeppar.
Du behöver:
1 bit lammkött utan ben
1 klyfta gul lök
1/2 klyfta vitlök
I pytte bit färsk ingefära
1/4 röd paprika
1/2 äpple
2 potatisar
Korianderpulver 1/2 msk
Paprika pulver 1/2 tsk
Gurkmeja ett kryddmått
Spiskummin 1/2 tsk
1 msk smör
Gör såhär:
1.Tvätta köttet nogrannt. Dela i små bitar.
2.Fräs köttet ihop med lök, vitlök och ingefära och gurkmeja.
3.Tillsätt paprika pulver och koriander. Häll på ett par dl vatten. Koka tills köttet är nästan mört.
4.Tillsätt tärnad potatis, paprika och äpple. Koka tills allt är mjukt. Tillsätt en msk smör.
5. Smaka av med en skvätt grädde eller mjölk om du vill och toppa med lite färsk koriander.
Mosa eller mixa till önskad konsistens.
Servera med ris.
Muttern/ lamb curry
Idag gör jag lammgryta. Oftast äter vi kyckling när vi gör indisk nonveg mat. Men ibland behöver man variera. I Indien använder man oftast muttern ( get) framför lamm då det är liknande i smak men getköttet är mindre fett och utan den "ull" smak man ibland kan få av lamm. I Sverige är det dock svårt att få tag på getkött och lamm blir minst lika bra! Jag brukar köpa fruset lamm antigen i grytbitar ( med ben) eller sågat lamm. Det brukar finnas i utländska matvaruaffärer eller tex på Willys där de har halalkött.
Du behöver:
Lamm ca 1 kg med ben
Lök 2 gula
Vitlök 1 hel
Ingefära färsk 1 msk finhackad
Tomat 1 i klyftor
Grön chili 1 delad på snedden
Koranderpulver 4 msk
Chilipulver 2 msk
Gurkmeja 1/2 tsk
Spiskummin 1/2 msk
Vinäger vit 2 tsk
Salt
Peppar
Hela nejlikor 4
Hel kardemumma 2
Stjärnanis 1,5
Kanelstång 2 cm
Koriander färsk ett knippe
Gör såhär:
1. Skölj köttet och dela i mindre bitar, skär bort lite av det värsta fettet.
2. Marinera köttet i korianderpulver, chilipulver, gurkmejan, vinäger och salt.
3. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs den gula löken tills den blivit genomskinlig.tillsätt vitlök och ingefära och de hela kryddorna.
4. Tillsätt köttet och marinaden och häll på vatten så köttet täckts. Koka upp och låt under lock koka tills köttet nästan är mört. ( detta tar tid om du inte använder tryckkokare. Räkna med 1,5 h)
5. Tag av locket och tillsätt grön chili och tomat. Låt grytan puttra tills vätskan reducerat ner och tjocknat lite samt köttet är så mört att det trillar av benet och är mjukt och mört.
6. Smaka av med salt och garnera med färsk koriander.
Servera med ris, raita papadum och sallad eller en grönsaks side dish.
Palak aloo
Palak aloo är en gryta med potatis spenat. Palak aloo lagas främst i norra Indienoch äts med fördel tillsammans med naan eller varför inte lite grönsaks pulao ris. Den här grytan är ganska mild , enkel och len i smaken men framför allt väldigt god.
Du behöver:
4 skalade och delade potatisar
500 g fryst spenat
2 tomater i kuber
En stor gul lök hackad
Vitlök 3 klyftor finhackade
En liten bit finhackad ingefära
Kanelstång1 cm
Hel kardemumma 3
Hela nejlikor 3
Garam masala 1 tsk
Korianderpulver 1 msk
Salt
Knorr grönsaksbuljongtärning 1 st
Chilipulver 1 tsk
1 tsk socker
Gurkmeja 1 knivsudd
Spiskummin
Gör såhär:
Fräs löken i olja, tillsätt de hela kryddorna vitlök och ingefära, sautera. Tillsätt tomater och låt stekas till tomaterna blivit mosiga. Tillsätt då koranderpulver och chili och rör runt. Tillsätt spenat och vatten. Koka upp. Om du vill kan du här hälla över spenatsåsen i en blender och mixa den slät men det behövs inte. Tillsätt potatisen och gurkmejan och småputtra tills potatisen är mjuk. Smaka av med garam masala,spiskummin och salt. Om man önskar en lite fylligare smak tillsätt en skvätt grädde eller mjölk. Ät med ris eller ett gott bröd.
Ps. Jag glömde ta bild när jag lagade detta så bilden nedan är lånad!