currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Muttern/ lamb curry

Publicerad 2012-12-16 13:46:10 i

Idag gör jag lammgryta. Oftast äter vi kyckling när vi gör indisk nonveg mat. Men ibland behöver man variera. I Indien använder man oftast muttern ( get) framför lamm då det är liknande i smak men getköttet är mindre fett och utan den "ull" smak man ibland kan få av lamm. I Sverige är det dock svårt att få tag på getkött och lamm blir minst lika bra! Jag brukar köpa fruset lamm antigen i grytbitar ( med ben) eller sågat lamm. Det brukar finnas i utländska matvaruaffärer eller tex på Willys där de har halalkött.


Du behöver:

Lamm ca 1 kg med ben
Lök 2 gula
Vitlök 1 hel
Ingefära färsk 1 msk finhackad
Tomat 1 i klyftor
Grön chili 1 delad på snedden
Koranderpulver 4 msk
Chilipulver 2 msk
Gurkmeja 1/2 tsk
Spiskummin 1/2 msk
Vinäger vit 2 tsk
Salt
Peppar
Hela nejlikor 4
Hel kardemumma 2
Stjärnanis 1,5
Kanelstång 2 cm
Koriander färsk ett knippe

Gör såhär:

1. Skölj köttet och dela i mindre bitar, skär bort lite av det värsta fettet.

2. Marinera köttet i korianderpulver, chilipulver, gurkmejan, vinäger och salt.

3. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs den gula löken tills den blivit genomskinlig.tillsätt vitlök och ingefära och de hela kryddorna.


4. Tillsätt köttet och marinaden och häll på vatten så köttet täckts. Koka upp och låt under lock koka tills köttet nästan är mört. ( detta tar tid om du inte använder tryckkokare. Räkna med 1,5 h)

5. Tag av locket och tillsätt grön chili och tomat. Låt grytan puttra tills vätskan reducerat ner och tjocknat lite samt köttet är så mört att det trillar av benet och är mjukt och mört.

6. Smaka av med salt och garnera med färsk koriander.

Servera med ris, raita papadum och sallad eller en grönsaks side dish.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela