currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Mer barnmat

Publicerad 2012-10-12 12:44:14 i

Nötköttsgryta med cous cous

Grytbitar av nöt fin strimlade
Sötpotatis 1/2 skalad och i kuber
1/2 gul lök
1 finhackad vitlöks klyfta
Morötter 2 små skalade och i kuber
Palsternacka 2 små skalade och i kuber
1potatis skalad och i kuber
2 tomater i kuber
Rosmarin 1 tsk
Vitpeppar 1 nypa
Muskot 1 nypa
Koriander malen 1 tsk
Spiskummin 1 nypa
I lagerblad
1 liten bit kanelstång

Sautera lök och vitlök och tillsätt lagerblad och kanelstång. Lägg i köttet och vatten och koka tills köttet är mört. Häll på grönsakerna kryddorna och tillsätt lite mer vatten. tillaga tills grönsakerna är mjuka. Fiska upp de hela kryddorna, tillsätt en skvätt grädde och mosa eller mixa till önskad
Konsistens servera med cous cous.



Barnmat

Publicerad 2012-10-12 12:35:59 i

Min lille prins äter nu bara vanlig mat och därför blir det en hel del barnmatslagning. Jag har haft lite problem med att hitta roliga och goda recept på barnmat så jag har exprimenterat lite. Härom dagen provade jag att göra Fish Molee som är en fiskgryta från Kerala och prinsen älskade det.

Fish Molee
1 filé vit fisk i kuber
1 tomat klyftad
1/2 röd paprika i kuber
1/2 gul lök finhackad
Vitlöks klyfta fin hackad eller krossad
En liten liten bit färsk ingefära finhackad
1 burk cocosmjölk ecologisk
1 nypa gurkmeja
1 nypa curry
1 nypa vitpeppar
Curryblad 3 ( valfritt)

Sautera lök, vitlök och ingefära i smör. När det mjuknat krydda med curry, gurkmeja och vitpeppar. Lägg i fisken och häll på cocosmjölken. Lägg i paprika och tomat och koka tills fisken är klar och paprikan mjuknat. Mosa eller mixa till önskad konsistens och servera med överkokt eller mixat ris ( beroende på vad din bebis är van vid)


Rasam

Publicerad 2012-10-04 21:28:41 i

Jag får kanske förklara lite va Rasam är för något. För något inlägg sedan postade jag ett recept på något som heter Rasam. Receptet var på engelska för att jag skrev det till min sons gudmor som gärna ville ha mitt recept och hon är engelsktalande.
Hur som helst tänkte jag förklara lite vad det är om nu någon känner att de skulle vilja prova. Rasam är ingen " curry" alltså ingen gryta, utan snarare en buljong. Rasam kallas också pepper water och har många bra effekter på kroppen; verkar utrensande och är väldigt bra för matsmältningen. I Indien serverar man ofta Rasam som sista rätt i ett komplett "Thali meal" ( ris med massor av olika grytor och grönsaker, mer om detta fenomen en annan gång). Man kan antingen dricka rasam ur ett litet glas som den är eller så kan man ösa den över sitt ris och sörpla i sig. Rasam är som sagt som buljong i konsistensen men med en väldigt speciell smak, syrligt ifrån tamarinden framför allt men samtidigt salt och lite starkt av kryddorna. Engelskan har ett ord som heter tangy, det beskriver väldigt bra smaken på denna rätt, kan inte riktigt översätta till svenska där. Jag tycker rasam är väldigt gott, värmande och extremt effektivt för att "rensa upp" i systemet när man tex är förkyld. Jag gillar att äta min rasam med ris ( när jag inte äter enligt lchf) och då gör jag så att jag tar väldigt mkt rasam och lite mindre ris så det blir som en skål med ris soppa.. Oj oj oj vad gott det är, inget fancy alls, verkligen väldigt enkel "koka-soppa-på-en-spik-mat" men väldigt uppfriskande. Provar ni att göra så kan jag ku berätta att ni inte skall käka upp de hela kryddorna eller currybladen. De är bara där för att ge smak åt själva buljongen. Lämna gärna en kommentar om och när ni provat något av mina recept, det skulle vara skoj att veta vad ni tycker!

Pork chop curry

Publicerad 2012-10-03 15:08:27 i

Fläskkotletter, visst är det gott. Det är också något vi ofta har hemma liggandes i frysen. Jag fick en ide om att prova gör lite indiskt stuk på kotletterna och googlade. Hittade ett recept men det verkade inget bra.. De flesta indiska recept som man hittar online tycker jag är mindre bra. Jag menar en hel gryta som skall kryddas med en tsk chili.. EN TSK!!! Och lika mkt koriander.. Det kommer ju smaka noll! Jag lånade dock iden från receptet jag hittat på Pork chop curry. Men gjorde lite som jag själv ville i allafall.

Pork chop curry

Kotletter
Vinäger 3 msk
Svartpeppar 2 tsk
Salt 2 tsk
Koriander malen 1,2-2 msk
Chilipulver 1-2 msk
Kanelstång 2 cm
Hela kryddnejlikor 3
Stjärnanis 1
Kardemummakapslar gröna 3
Gullök 3 medelstora strimlade
Tomat 2 st medelstora grovt hackade
Vitlök 4 klyftor tunt skivade
Ingefära finhackad ungifär samma mängd som vitlök
Ev en skvätt grädde eller cocosmjölk om man så önskar


Olja

Börja med att marinera köttet i vinäger, salt och svartpeppar i några h, helst över natt.Stek sedan kotletterna tills de fått fin färg. Blanda ihop lök, vitlök, ingefära,tomat och alla kryddorna. Varvs kotletter med lök och kryddblandingen i en tryckkokare eller vanlig gryta. Häll på ca 2,5 dl vatten och koka alltsammans tills köttet är så mört att de nästan trillar av benet. Lyft då ur kotletterna ur grytan och lägg upp på en serveringsskål. Koka såsen ett tag till och låt reducera ner en aning.Smaka av med salt och peppar. Kör såsen slät med mixerstav och häll ev i en skvätt grädde eller lite cocosmjölk. Häll såsen över kotletterna och servera.
Serveras gärna med ris, lite raita och pickles. I mitt fall med blomkålsris ( som faktiskt inte är så dumt som det låter)

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela