currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Mushroom briyani

Publicerad 2012-08-13 15:03:14 i Allmänt,

 



Mushroom Biryani


Ingredienser:

 

 


2 mått färdigkokt basmati ris

 

1 mått hackad svamp, tex champinjoner

1lök strimlad

2 stora tomater, pureade

1 tsk ketchup

1/2 tsk gurkmeja

1/2 tsk chilipulver

1 tsk garam masala eller briyani masala

1 tsk spiskummin

1/4 tsk koriander mald

1 msk olja

1 msk smör eller ghee ( klarifierat smör)

Salt 

 


till kryddpastan ( ingredienterna nedan skall malas eller mortlas till en jämn kryddpasta)

 


1/2 lök 

 

2 gröna chillies

 

2 cm färsk ingefära
4-5 vitlöks klyfter
2 cm kanel stång

3 nejlikor
3 kardemumma
Några stjälkar koriander

Garnering
1/2 lök, skivad och stekt gyllene och krispig
Stekta russin ett par msk
 En hand full chashew nötter
Lite hackade koriander blad

Gör såhär:

1.  Hetta upp olja och stek löken gyllene tillsätt sedan kryddpastan. Stek tills pastan är genom stekt ( 2-3 min) och tillsätt svampen.

2.  Tillaga till vätskan från svampen absorberats eller dunstat. Tillsätt sedan cjilipulver, gurkmeja, garam masalaoch stek ett par minuter. Tillsätt sedan de pureeade tomaterna och ketchupen. Rör om väl och koka ihop alla ingredienterna. Smaka av med lite salt. Rör försiktigt ner det kokta riset och garnera med stekt lök, chashews , russin och koriander blad.. 


Svennetarmen

Publicerad 2012-08-11 21:22:04 i

Svennetarm, har ni någon sådan? Jag har, svensk mat är sjukt gott. Eller svensk och svensk var är egentligen svensk mat? Inte vet jag, surströmming kanske? Men det var inte det jag var sugen på utan typ fläskfilé med rödvinsås, kantareller och rotfrukter i ugn.. Det är svensk mat för mig! Jag hade oerhörda cravings på det under min graviditet, jag frossade i potatisgratäng, kotlett, fläskfilé lax i ugn med mera.. Mums! Idag gjorde jag fläskfilé med rödvinsås med champinjoner och rosmarin. Ungnsrostade grönsaker, smörstekta kantareller och en god sallad.. Yum!

Min första curry!

Publicerad 2012-08-11 12:13:16 i Allmänt,

Min lille plutt blir 6 månader idag. Vi har sedan någon månad tillbaka börjat med smakportioner och nuförtiden äter han minst en liten mini portion med kött/ fisk/ kyckling och potatis/ ris/pasta och grönsak om dagen. Jag har provat att laga lite olika kombinatiner men ingen har väl blivit någon dunder succe. Dock äter han gärna och låter sig väl smaka de flesta av gångerna. Idag har jag provat ett nytt recept med lite nya mer indiska smakkombinationer. Lillen sover förmiddagsvilan nu men jag återkommer med utvärdering när han smakat
 
Min första curry
 

2 potatisar i kuber
1 morot i kuber
En halv burk kikärtor väl sköljda
Ett litet äpple skalat och delat i kuber
En minimal bit vitlök
1 msk russin
En nypa curry
En liten bit hel kanel
Ett lagerblad
1/10 bit av en liten gullök
1 msk saltfritt smör
 
( en skvätt grädde )
 
Koka alltsammans ( förutom grädde och smör) i lite vatten. När allt är mjukt Plocka ur kanel och lagetblad ( ev också löken om du är orolig för att bebisens mage inte klarar löken) mosa med gaffel eller mixa till önskad konsistens. Tillsätt en skvätt grädde om så önskas och servera med tex couscous.
 
Ps detta blir alltså betydlugt mer än en portion. Men gör som jag och frys in i iskuber eller bullformar, supersmidigt!
 
 

Pork curry street SHACK style..

Publicerad 2012-08-06 19:14:07 i

My husband is reading my blog simply to make fun of my english spelling so I will right in swedish hereafter :-P if anyone need recipe in english I'll translate.

Pork curry street Shack style

Så detta är vad du kommer att behöva:

Fläskkött tex tjocka revben

Malen Koriander 1 msk Chilipulver ( indiskt eller motsvarande)1 msk

Gurkmeja 1/4 tsk

Salt

Vinäger 1 msk

Grön chili 2-3 delad på längden

Gröna kardemumma kapslar 6

Hela nejloikor 10

Bruna senapsfrö 1 msk

Kanelstång 2 cm

Curryblad 2 stjälkar ( valfritt)

 

 

 

 

Såhär gör du

 

 

Skär köttet i bitar och Marinera med koriander chili, vnäger,salt och gurkmeja marinera ca 30 min och koka sedan tills köttet är genomkokt, mört och mjukt ihop med lite vatten. Förbered under tiden En gul lök finstrimlad Ingefära 2 msk skuret i tunna skivor Vitlök två msk skuret i tunna skivor  Hetta upp olja i en panna, häll i senapsfröna och stek tills de börjar smälla, häll i curryblad all lök, ingefära, vitlök och de hela kryddorna.. Stek tills löken fått fin färg. Häll sedan över det kokta köttet plus lite av kryddvattnet i pannan och blanda ihop med lökblandningen. Krydda med finmalen svartpeppar, spiskummin, lite chilipulver och meat masala. ( finns att köpa i indiska mataffärer) stek tills allt vattnet är borta och köttet fått fin färg. Servera.

 
 

Chapati and Pork curry

Publicerad 2012-08-05 10:10:56 i

I dag provade vi att göra chapati ( ett indiskt bröd) på ett lite mer nyttigt och GI smart vis.. Vi använde oss utav fullkorns dinkel och resultatet var helt ok! Men lite för grovt och med lite för lite elastitet.I Indien använder man ett slags mjöl som kallas " atta" när man gör chapati. Jag har försökt luska fram vad den svenska motsvarigheten skulle vara till detta mjöl. Jag tror det är någon fullkornsvariant av durumvete, men jag är inte säker. Atta går med största sannolikhet att köpas på de flesta indiska matvarubutiker men eftersom vi inte har någon sådan affär i närheten så fortsätter mitt letande av det perfekta substitutet.

 

Dinkel chapati

4-5 dl fullkorns dinkel

Olja 1 tsk

Salt 1/2 tsk

Varmt vatten ( uppkokt)

Gör såhär:

Blanda olja och salt i mjölet, häll på vatten lite i taget och blanda tills det blir en jämn och smidig deg. Knåda degen länge och väl. Låt vila i 30 min. Dela sedan upp i pingisbolls stora bollar . Platta till dem och kavla ut till pannkaks tjocka tunnbröd. Lägg brödet i en varm teflon panna, stek på medel värme tills du ser att det fått lite färg på under sidan. Vänd då brödet, ta om du vill lite lite lite ghee ( klarifierat smör) eller olja och smeta på brödet (bara ngt kryddmått) när du ser att det bildas bubblor i brädet tryck då ner med en stekspade sånatt hela brödet tillslut puffas upp. När brödet är klart, lägg i bakhandduk och fortsätt tillaga resten av bröden. Bröden är godast att servera nybakada och varma.

 

 

GI bröd

Publicerad 2012-08-04 20:49:52 i

Detta brödet hIttade jag på Charlotte Perellis blogg. Det var gott men behöver gräddas betydeligt längre än 45 min iallafall i min ugn.

Gi- Matbröd

3 dl dinkel fullkornsmjöl

3dl rågmjöl

0,5 dl linfrön

0,5 solrosfrön

0,5 dl pumpafrön

2dl blandade nötter(mandel, cashew, paranötter, dalnötter)

4 tsk aprikoser, torkade i bitar

6 dl ypughurt naturell 1,5 tsk bikarbonat

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön.

2.Dela alla nötter så de inte är fullt så stora.

3.Rör ihop alla ingredienser i en skål. Lägg över i formen.

4.Grädda i nedre delenav ugnen i 40-45 min.

Tips: ha gärna i lite salt och honung för fylligare smak!

Kadala curry Kerala style

Publicerad 2012-08-01 19:27:12 i

Detta är faktiskt min mans recept. Jag är lyckligt lottad och har en make som hjälper till väldigt mycket i hemmet. Just matlagningen står oftast jag för då jag verkligen gillar att laga mat. Men min man har ett par paradrätter som han brukar laga. En är kikärtsgyta och en annan är fish curry, gjord på makrill i tomatsås och mango, låter kanske som en skum kombo, men det är supergott! Och super enkelt! Jag lovar!

 

I Kerala kallas kikärtor för Kadala och  kadala curry är en väldigt populär rätt att äta tilsammans med parotha ( jätte gott idniskt bröd i tunna lager med frasig yta ) eller chapati. Det passar öven bra med ris.

 

Kadala curry Kerala style


1 burk kikärtor

2 msk hel koriander

3 hela torkade röda chillis

1 tsk olja

1/4 tsk gurkmeja

2 stora gula lökar, skalade och delade i kuber

2 tomater delade i kuber

2 vitläksklyfter finhackade

1 liten bit ingefära finhackad

1,5 dl tjock cocosmjölk

1 tsk gara, masala 

Salt

I msk cocosolja

Senapsfrö 1/2 msk

Några curryblad

( lite spiskummin, chaatmasala)

 

 

Gör såhär

Hetta upp olja i en liten panna  tillsätt koriander och röd chilli stek tills de fått lite färg och häll kryddorna i en mixer, tillsätt mer olja och stek löken tills den fått fin färg tillsätt vitlöken och ingefäran och tomaten. Stek tills blandingen blivit mjuk. Låt blandingen svalna lite och mixa sedan ihop blandingen med chillin och koriandern och mixa till en jämn smet. Koka upp kikärtorna med lite vatten tillsät krydd och lök blandingen. Koka i ca 5 min. Tillsätt sedan cocosmjölken blanda väl och koka upp. Tillsätt salt, spiskummin och chaat masala och smaka av under tiden, hetta upp  cocosolja i en panna när oljan är varm släng i senapsfrö och curryblad och när senapsfröna börjar poppa så häll i oljan tillsammans med senapsfrö och curryblad över kikärtgrytan. Om du vill tillsätt lite färsk koriander och servera med ris, paratha eller chapati.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela