Chapati and Pork curry
I dag provade vi att göra chapati ( ett indiskt bröd) på ett lite mer nyttigt och GI smart vis.. Vi använde oss utav fullkorns dinkel och resultatet var helt ok! Men lite för grovt och med lite för lite elastitet.I Indien använder man ett slags mjöl som kallas " atta" när man gör chapati. Jag har försökt luska fram vad den svenska motsvarigheten skulle vara till detta mjöl. Jag tror det är någon fullkornsvariant av durumvete, men jag är inte säker. Atta går med största sannolikhet att köpas på de flesta indiska matvarubutiker men eftersom vi inte har någon sådan affär i närheten så fortsätter mitt letande av det perfekta substitutet.
Dinkel chapati
4-5 dl fullkorns dinkel
Olja 1 tsk
Salt 1/2 tsk
Varmt vatten ( uppkokt)
Gör såhär:
Blanda olja och salt i mjölet, häll på vatten lite i taget och blanda tills det blir en jämn och smidig deg. Knåda degen länge och väl. Låt vila i 30 min. Dela sedan upp i pingisbolls stora bollar . Platta till dem och kavla ut till pannkaks tjocka tunnbröd. Lägg brödet i en varm teflon panna, stek på medel värme tills du ser att det fått lite färg på under sidan. Vänd då brödet, ta om du vill lite lite lite ghee ( klarifierat smör) eller olja och smeta på brödet (bara ngt kryddmått) när du ser att det bildas bubblor i brädet tryck då ner med en stekspade sånatt hela brödet tillslut puffas upp. När brödet är klart, lägg i bakhandduk och fortsätt tillaga resten av bröden. Bröden är godast att servera nybakada och varma.