currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Enkel chicken briyani

Publicerad 2012-11-24 17:09:31 i

Chicken briyani är en rätt bestående av bland annat ris och kyckling. Rätten kommer från norra Indien och den mest kända varianten är Hydrabadi briyani, som precis som namnet avslöjar kommer från Hydrabad. Man kan få briyani i hela Indien på särskilda restauranger. Jag minns första gången jag åt det. Det var på en restaurang som heter " coffe house" i Tamil Nadu, Chennai. Jag minns hur jag verkligen uppskattade att det var en relativt torr rätt som är enkel att äta med fingrarna utan en massa kladd som det normalt blir när man äter ris och curry( olika grytor) Det var på den tiden innan jag blivit riktigt bekväm med att äta med handen. :-) i villet fall tyckte jag att det aromatiska kryddiga riset i kombination med kryddorna och kycklingen smakade ljuvligt. Briyani är comfortfood på riktigt! Inte nyttigt någonstans men ack så gott! Briyani kan vara lite komplicerat att tillaga då det egentligen skall ångad alltilhop i en och samma gryta efter att man tillagat kycklingen och kryddpasten, fiterat löken, malt de heöa rostade kryddorna osv.Jag har haft svårt att få till det så att riset har blivit lagom kokt utan att bli mosigt. Det har varit för många steg helt enkelt. Igår provade jag att göra receptet så enkelt som bara möjligt och resultatet blev jätte bra! Helt klart över förväntan. Min käre man utryckte tom - : wow, den smalar precis som i Indien, vad har du gjort?!

För alla er som inte känner min man är detta ett väldigt bra betyg! :-)


Du behöver:

Kyckling ( ben eller file vilket du föredrar, jag använde 4 lår och 2 filer och det blev MYCKET MAT)
Lök 1,5 stor
Tomat 1
Vitlök 4-5 klyftor
Ingefära 3 cm
Yoghurt 2,5 dl
Chilipulver 0,5 msk - 1 msk
Korianderpulver 2 msk
Briyanimasala eller garammasala 0,5 msk
Spiskummin 0,5 msk
Nejlikor 4 st
Kardemumma hel 4 st
Stjärnanis hel 1 st
Kanel 2 cm
Russin gärna gula eller gröna
Cashews för garnering
Ägg 4 st
Rosvatten 2 msk
Saffran 1 nypa
Ghee 3 msk
Smör 2 msk
Basmati ris 3,5 mått ( riskokar mått)

Gör såhär:
Smält smör i en panna och bryn 1 finstrimlad lök.

Tillsätt de hela kryddorna, finhackad vitlök och ingefära, sautera.

Tillsätt en tomat i kuber.

Tillsätt chilipulver och koriander och rör runt. Lägg i den tvättade kycklingen och rör runt.

Häll på briyani eller garam masala, spiskummin, gurkmeja,yoghurt och vatten så att kycklingen är täckt.

Låt allt puttra på medelvärme tills kyckligen är genomkokt och såsen reducerat ner och är tjock och krämig.

Under tiden kycklingen puttrar koka basmati ris tillsammans med lite briyani masala, gröna ärtor, rosvatten och en tsk ghee. Koka äggen.

I en gryta eller stor form varva sedan ris och kyckling med sås samt de skalade kokta äggen. Första och sista lagret skall vara ris.

Hetta upp resterande ghee i en panna och fritera resterande finstrimlad lök krispig. Plocka ur löken och stek russin och cashews tills chashew är gyllene och russinen fluffat upp sig.

Dekorera med friterad lök, cashew och russin. Rör ut saffran i rosvatten och gör små hål med skaftet på en spatel i briyanin. Häll saffransvattnet i hålen.

Ringla om du vill över gheen som du använt till att steka garneringen.

Täck med lock eller folie och ställ in i ugnen 15-20 min 150 grader.

Servera med raita och en god sallad.







Payasam

Publicerad 2012-11-20 11:00:56 i

Payasam är en sydindisk dessert. Man kan göra payasam på flera olika sätt och med flera olika ingredienser. Jag lärde mig göra vermicelli payasam under min tid i Tamil Nadu av min vän Baby. Jag har nu experimenterat fram
Min egen version och känner mig nöjd med den.

Payasam

Vermicelli nudlar 3-4 nystan som du krossar i småbitar
Sötad kondenserad mjölk i burk
Pistage och cashews 2 dl
Socker 2 msk
Mjölk 2-3 dl
Russin gärna gula 0,2 dl
Saffran en nypa
Stött kardemumma
Ghee

Gör såhär:

Smält ett par tsk ghee i en gryta, tillsätt vermicellin och stel tills den är gyllene. Ta upp vermicellin och stel nötter och russin tills de blivit gyllene och russinen puffats upp. Häll i vermicellin igen och häll i mjölken ,socker, kardemumma och saffran. Koka under konstant omrörning tills vermicellin mjuknat. Tillsätt den kondenserade mjölken och koka under omrörning tills allt tjocknat. Konsistensen är mitt emellan gröt och soppa. Garnera med hackade nötter och Servera väl kylt.

Avial

Publicerad 2012-11-20 10:25:49 i

Avial är en vegetarisk sidedish från Kerala. Väldigt enkelt att göra men väldigt gott till tex ris och grönsakscurry eller dhal.

Du behöver:

Kokbanan 1st
Färska gröna bönor typ long beans
Potatis 3-4 st
Morötter 2 st
Gröna chillies 3-4 st
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
Färsk riven kokosnöt 1,5 dl
Naturell yoghurt 1 dl
Gurkmeja 1/2 tsk
Spiskummin 1/2 msk
Kokosolja
Curryblad
Salt

Gör såhär:

Rensa, skala och skölj grönsakerna. Dela dem i korta stavar. Hetta upp cocosolja i en panna tillsätt currybladen och häll i grönsakerna,sautera ett par minuter. Tillsätt vatten så att grönsakerna är 3/4 täckta och låt koka tills grönsakerna är al dente. Tillsätt den rivna kokosnöten,gurkmeja, salt och spiskummin. Koka tills den råa smaken av färsk kokos är borta. Tillsätt sedan yoghurten, blanda och ta av plattan.

Kina inspirerad korvgryta

Publicerad 2012-11-20 10:19:33 i

Fick tips av kokerskan på mitt jobb om en god korvgryta. Jag provade den idag men la till lite i receptet.( kan ju aldrig låta bli det!) resultatet blev rn gid och extremt enkel korvgryta!

Korvgryta

1 paket korv ( välj vilket du gillar, falu, kycklingkorv, hotdogs eller vad man nu vill ha)
2 röda paprikor
Purjo eller salladslök
Vitlök 1 msk
Ingefära 1 msk
Champinjoner
Soja 2 msk
Potatismjöl 2 tsk
Farinsocker 2 tsk
Tomatpure 2 msk
Köttbuljong 2,5 dl

Gör såhär:

Skär korven i bitar, marinera med finhackad vitlök och ingefära. Stek korven tillsammans med marinaden. Fräs de skivade grönsakerna och tillsätta korv,tomatpure, farinsocker, potatismjöl och rör runt, tillstätt buljongen. Koka upp.

Servera med ris

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela