currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Rasam recipe for Shaila

Publicerad 2012-09-30 15:08:02 i

Here is the rasam recipe I promised you, sorry for the delay!

Rasam

4-5 while red chillies (dried)
3-4 whole black pepper corns
2 teaspoons mustard seeds
Curryleaves
Onion one half chopped
Garlicpods 3 slightly crushed
Green chillies 2 slit in half
1 spoon sambar dhal
Asephoetida powder 4-5 puffs
Turnericpowder a pinch
Jeera 1 teaspoon
Oil
Salt
Tamarind one lime siezed ball soaked in about 5 dl warm water
Tomato one chopped
Fresh corianderleafs a bunch
Rasam powder ( optional, no need actually)

This is how I do:

Heat oil in a pot, when hot add mustardseeds, whole red chillies, peppercorns,jeera,dhal and curryleaves. Fry til fragrant and add onion, green chillies and garlic. Slightly saute and add turmeric and asephpetida, add the tamarind water and some more water. Add tomato and salt and bring to a boil. Let it simmer for about 15min, taste if more salt needed. Add coriander leaves and two spoons rasampowder ( if you feel its needed)and cover, simmer for 5 more minutes and the rasam is done. Actually the rasam tastes even better the day after. I keep it in the fridge.

Ps. The picture I stole online.. My rasam is not thick and its more greenish..

Papadums

Publicerad 2012-09-30 12:54:51 i

Papadums är ett indiskt chipsliknande bröd som man äter till maten. De är gjorda av linsmjöl På indiska restauranger i Sverige serveras det som förrätt tillsammans med mango chutney. Så har jag aldrig sett det serveras i Indien. För att vara ärlig har jag aldrig sett den söta mango chutneyn öht i Indien. Nu har jag bara varit i södra indien så det kan vara att det är något nordindiskt påfund. I vilket fall är det inte särskilt gott, tycker jag. Papadums skall enligt mig serveras som en sidorätt till en god indisk middag, som man tar ett bett på då och då under middagen eller kanske ännu bättre smular ner en aning och äts tillsammans med riset och grytan som en krispig kontrast i varje munsbit.

Papadums köps färdiga, det man behöver göra är att fritera dem i lite olja så de sväller upp och krispar till sig. Vissa har en tendens att bubbla upp, det är inte gott. Stick då några hål med en gaffel innan du friterar dem så undviker du detta. Se även till så att de är väl avrunna från olja när du serverar, du kan till och med torka av dem lite. Flottiga papadums är bara otrevligt. Papadums går att köpa i Indiska affärer men jag har även sett dem oå ICA och Willys på hyllan med utländska matvaror.

Raita

Publicerad 2012-09-30 11:56:50 i

Indisk mat är ofta stark och det är inte alla som klarar hettan i den indiska maten. Räddningen heter Raita. Raita är en kall yoghurtsås som dämpar den värsta hettan av en maträtt och ger en väldigt fräsch och god kontrast.

Raita kan man göra på massor av olika sätt och det blir aldrig fel.

Jag har några varianter jag brukar göra.

Till kycklingcurry eller annan gryta med kött gör jag en mild variant eftersom grytan i sig ofta är väldigt het.

Mild Raita

Mild naturell youghurt 3-4 dl
Gurka skalad och delad små kuber
Mynta färsk 4-5 blad finhackade
Koriander färsk finhackad
Spiskummin och salt smaka av
Garnera med lite koriander och pudra över lite extra spiskummin

En lite hetare raita som passar bra till tex friedrice eller tomato rice.

3-4 dl mild naturell yoghurt
1/2 finhackad rödlök
2 gröna chilis finhackade
Salt ev spiskummin

Chicken curry recipe

Publicerad 2012-09-30 11:37:47 i

Chicken curry 4 personer eller mer

Du behöver :

1-1,5 kg kyckling ( väljer du kycklingfile' ca 4-5 fileer) i bitar

2 stora gula lökar finstrimlade
4-5 vitlöksklyftor finhackade
Ingefära motsvarande mängd vitlök finhackad
Curryblad från 2 stjälkar ( går att utesluta)
Senapsfrö bruna 1 msk
Indiskt chilipulver eller motsvarande 2 tsk- 2 msk beroende på toleransnivå
Koriander malen 2 msk
Gurkmeja 1 knivsudd
Salt efter behag
Svartpeppar efter behag
Olja att steka i
1 finhackad tomat
Garam masala 1 tsk
Vinäger 2 tsk ELLER en burk cocosmjölk
1/2 kruka färsk koriander
Ev. Skalad och klyftad potatis, 1 grön chilifrukt halveradcocosmjölk 1 burk

1. Hetta upp olja och tillsätt senapsfrön och curryblad. När senapsfröna börjar "poppa" tillsätt lök och bryn.
2. När löken är lite mer än gyllena, inte bränd men brun, tillsätt ingefära och vitlök sautera ett par minuter.
3. Tillsätt tomat och rör hela tiden,när tomaten mjuknat och mosats ihop med lökblandingen tillsätt chilipulver och malen koriander.
4. Låt krydd och lökblandingen stekas ihopa en aning och tillsätt sedan kycklingen. Blanda väl så att kyckligen är täckt vav kryddorna och löken. Tillsätt så mkt vatten att kycklingen nästan
är helt täckt.

5. Tillsätt gurkmeja och salt och koka upp. Låt koka tills kycklingen är 3/4 klar. Tillsätt då garam masala och vinäger ELLER cocosmjölk. Låt puttra utan lock tills grytan tjocknat och kycklingen är genomkokt. Rör om då och då så den inte bräns vid. Smaka av, salta ev peppra tillsätt mer garam masala om så önskas. Grovhacka den färska korandern och tillsätt, spara någon kvist som garnering.
Klar att servera

Jag skrev att man ev kan tillsätta klyftad potatis om man vill fylla ut grytan lite man kan tillsätta potatisen samtidigt som kycklingen.Detta gör också grytan lite tjockare. Vill man ha grytan ytterligare lite hetare kan man tillsätta en halverad grön chili efter halva koktiden. Servera gärna med kokt basmatiris, sallad på gurka, tomat,lök och färsk koriander, en mild raita och papadums.


Chicken curry, guilty pleasure

Publicerad 2012-09-30 10:50:47 i

I södra Indien är kyckling söndagsmiddag. I Tamil Nadu, där jag bodde i fyra månader under min praktik, äter man nästan uteslutande vegetariskt i veckorna. Men på söndagarna puttrar kycklinggrytorna i vart och varannat hus. Även ifrån de hus där de promt hävdar sig vara "strictly vegetarian", kan man på söndagarna känna doften av en het och aromatisk kycklingcurry. Chicken curry är utan tvekan hela Tamil Nadus "guilty pleasure". I Kerala å andra sidan är man lite mer liberal när man kommer till det mesta. Där äts det mycket mer kött i olika former: fläsk, nötkött, get, kanin eller fågel ( you name it) stekt eller friterat ihop med starka kryddor lök vitlök och ingefära i jätte lika pannor med het olja olacerade i små stånd längs med vägen. Köttet intas gärna frammåt kvällen ( mestadels av män) på plats vid det lilla " gatuköket" ihop med ett glas toddy ( lokalt cocosvin) wiskey,brandy eller en kingfisher öl samtidigt som man diskuterar dagens nyheter, korrupta politiker ellerkommunismens vara eller icke vara. Vardagsmaten i Kerala är fisk, fiskgryta, stekt fisk , ångad fisk i bananblad och annan seafood. Man äter fisk varje dag i oilka former. Men på söndagen äts det kyckling. det finns mängder v varianter på en chicken curry och receptet varierar frpn familj till familj och smaken varierar stort från södra till norra Indien. Jag har lärt mig två olika versioner. En lite mer omständig där man måste rosta och mala hela kryddor och tillsätta cocosmjölk. En annan enklare variant har jag lärt mig av min
Svärmor, den innehåller inte cocosmjölk. Vill man tillsätta det går det givetvis bra men då behöver man utesluta några andra ingredienser. Chicken curry äts ihop med basmati ris eller något indiskt bröd, jag brukar alltid göra lite sallad till, raita ( svalkande yoghurtsås) och papadums. Det är en verkligt bra kombination.

Fler läsare än jag trott!

Publicerad 2012-09-30 09:57:33 i

Skall jag vara ärlig trodde jag bara att det var min vän Caroline som läste min blogg. Men enligt min man följs min blogg av lärare ifrån Komvux, Kristianstad. Det var jätteroligt att höra, men jag kan inte låta bli att få lite dåligt samvete över hur dåligt jag uppdaterat bloggen. Jag har en liten gosse som snart blir 8 månader och precis fått kläm på det där med att åla, dra ner saker, pilla i kontakter och stoppa småsaker i munnen. Det är denna lille hjärteknipare som tar all min tid för tillfället. Jag skall trots detta verkligen försöka bli bättre på att updatera. Min tanke är att än dera dagen lägga upp receptet på min chicken curry, den är väldigt lätt att tycka om ! :-)

Vill även passa på att ursäkta både stavfel och utebliven styckeindelning (nu när man vet att bloggen läses av lärare får man ju genast lite prestationsångest). Jag kan berätta att jag KAN både styckeindela och stava, hyffsat iallafall, men min ipad kan det inte. Jag är faktiskt utbildad och numera även legitimerad lärare i både svenska och svenska som andraspråk. Nu ökade jag pressen på mig själv ytterligare. Nåja, jag är faktiskt föräldrarledig. :-)

Passa på att lägga in en bild på vilden som stjäl både min tid och mitt hjärta :-)






Onam dishes

Publicerad 2012-09-06 08:54:25 i

Jag serverade:

Sambar: en gryta med grönsaker, linser med en bas av kryddor och tamarind. Snaken blir lite syrlig och stark. Grytan passar såväl till ris som till dosa( indisk rispannkaka och idli ( ibfiska ris dumplings)

Mathanga curry: En mild och len gryta på pumpa, receptet finns redan i bloggen.

Avial: En rätt bestående av olika grönsaker där kokbanan är huvudingredients som kokats och som sedan smakas av med färsk riven cocos, grön chili, spiskummin och yoghurt! Delish!

Bean thoran: Gröna bönor, i frtta fallet brytbönor som hackas i mindre bitar fräses tilsammans med en blanding av färsk riven cocos, grön chili, spiskummin, senapsfrö och curryblad.

Payasam: En söt flytande grötliknande dessert som kan bestå av ris, vermicelli, mannagryn, tapioca pearls m.m . Jag gjorde en typ av payasam med vermicelli, mandel, chashew, pistage russin och kardemumma. Väldigt sött och väldigt gott!

Keseri: en puddingliknande historia på mannagryn med smak av saffran och kardemumma.

Papadums: ett slags chipsliknande bröd gjort på linsmjöl som man friterar och äter som tillbehör.

Pickle: indiska pickles är en kryddig, salt, sur inläggning som har en riktigt " tangy" taste. Funkar som tillbehör till all indisk mat, eller ja det hade nog fubkar bra till annan mat med. Kanske till pizza?

Onam!

Publicerad 2012-09-06 08:37:20 i Allmänt,

Vi har firat Obam, en festival ifrån den sydindiska staten Kerala. Bakgrunden till festivalen är någon hinduisk mytologisk historia om någon kung och en Gud, men det har mindre betydelse. Huvudsaken med denna högtid, precis som de föesta andra högtider är den goda maten man äter. Just vid Onam äter man något som kallas Onam sadhiya. Det är en måltid bestående av inte mindre än 12 olika currys (grytor) 3-4 olika thorans ( stirfrys) , papadums, bananchips, olika pickles, och 3-4 olika söta desserter kallade payasam. Allt man äter under denna 10 dagar långa festival är vegetarsikt och under själva " aftonen" äter man all denna goda mat på ett bananblad istället för en tallrik. Skall man göra det " på riktigt" skall man även sitta på golvet, framför allt för att visa på enkelhet och humbleness mitt i denna orgie av olika mattätter och sötsaker. Jag får ju erkänna att det ine blev några 12 olika currys här, men 3 currys, 1 thoran, 2 desserter och säkert något mer som jag glömt nu. Här är en bild jag googlat fram från en " riktig" Onam sadhiya. I inläggen som följer kommer bilder ifrån vårt firande med recept.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela