Chicken curry, guilty pleasure
I södra Indien är kyckling söndagsmiddag. I Tamil Nadu, där jag bodde i fyra månader under min praktik, äter man nästan uteslutande vegetariskt i veckorna. Men på söndagarna puttrar kycklinggrytorna i vart och varannat hus. Även ifrån de hus där de promt hävdar sig vara "strictly vegetarian", kan man på söndagarna känna doften av en het och aromatisk kycklingcurry. Chicken curry är utan tvekan hela Tamil Nadus "guilty pleasure". I Kerala å andra sidan är man lite mer liberal när man kommer till det mesta. Där äts det mycket mer kött i olika former: fläsk, nötkött, get, kanin eller fågel ( you name it) stekt eller friterat ihop med starka kryddor lök vitlök och ingefära i jätte lika pannor med het olja olacerade i små stånd längs med vägen. Köttet intas gärna frammåt kvällen ( mestadels av män) på plats vid det lilla " gatuköket" ihop med ett glas toddy ( lokalt cocosvin) wiskey,brandy eller en kingfisher öl samtidigt som man diskuterar dagens nyheter, korrupta politiker ellerkommunismens vara eller icke vara. Vardagsmaten i Kerala är fisk, fiskgryta, stekt fisk , ångad fisk i bananblad och annan seafood. Man äter fisk varje dag i oilka former. Men på söndagen äts det kyckling. det finns mängder v varianter på en chicken curry och receptet varierar frpn familj till familj och smaken varierar stort från södra till norra Indien. Jag har lärt mig två olika versioner. En lite mer omständig där man måste rosta och mala hela kryddor och tillsätta cocosmjölk. En annan enklare variant har jag lärt mig av min
Svärmor, den innehåller inte cocosmjölk. Vill man tillsätta det går det givetvis bra men då behöver man utesluta några andra ingredienser. Chicken curry äts ihop med basmati ris eller något indiskt bröd, jag brukar alltid göra lite sallad till, raita ( svalkande yoghurtsås) och papadums. Det är en verkligt bra kombination.