Chicken curry recipe
Chicken curry 4 personer eller mer
Du behöver :
1-1,5 kg kyckling ( väljer du kycklingfile' ca 4-5 fileer) i bitar
2 stora gula lökar finstrimlade
4-5 vitlöksklyftor finhackade
Ingefära motsvarande mängd vitlök finhackad
Curryblad från 2 stjälkar ( går att utesluta)
Senapsfrö bruna 1 msk
Indiskt chilipulver eller motsvarande 2 tsk- 2 msk beroende på toleransnivå
Koriander malen 2 msk
Gurkmeja 1 knivsudd
Salt efter behag
Svartpeppar efter behag
Olja att steka i
1 finhackad tomat
Garam masala 1 tsk
Vinäger 2 tsk ELLER en burk cocosmjölk
1/2 kruka färsk koriander
Ev. Skalad och klyftad potatis, 1 grön chilifrukt halveradcocosmjölk 1 burk
1. Hetta upp olja och tillsätt senapsfrön och curryblad. När senapsfröna börjar "poppa" tillsätt lök och bryn.
2. När löken är lite mer än gyllena, inte bränd men brun, tillsätt ingefära och vitlök sautera ett par minuter.
3. Tillsätt tomat och rör hela tiden,när tomaten mjuknat och mosats ihop med lökblandingen tillsätt chilipulver och malen koriander.
4. Låt krydd och lökblandingen stekas ihopa en aning och tillsätt sedan kycklingen. Blanda väl så att kyckligen är täckt vav kryddorna och löken. Tillsätt så mkt vatten att kycklingen nästan
är helt täckt.
5. Tillsätt gurkmeja och salt och koka upp. Låt koka tills kycklingen är 3/4 klar. Tillsätt då garam masala och vinäger ELLER cocosmjölk. Låt puttra utan lock tills grytan tjocknat och kycklingen är genomkokt. Rör om då och då så den inte bräns vid. Smaka av, salta ev peppra tillsätt mer garam masala om så önskas. Grovhacka den färska korandern och tillsätt, spara någon kvist som garnering.
Klar att servera
Jag skrev att man ev kan tillsätta klyftad potatis om man vill fylla ut grytan lite man kan tillsätta potatisen samtidigt som kycklingen.Detta gör också grytan lite tjockare. Vill man ha grytan ytterligare lite hetare kan man tillsätta en halverad grön chili efter halva koktiden. Servera gärna med kokt basmatiris, sallad på gurka, tomat,lök och färsk koriander, en mild raita och papadums.