Raita
Indisk mat är ofta stark och det är inte alla som klarar hettan i den indiska maten. Räddningen heter Raita. Raita är en kall yoghurtsås som dämpar den värsta hettan av en maträtt och ger en väldigt fräsch och god kontrast.
Raita kan man göra på massor av olika sätt och det blir aldrig fel.
Jag har några varianter jag brukar göra.
Till kycklingcurry eller annan gryta med kött gör jag en mild variant eftersom grytan i sig ofta är väldigt het.
Mild Raita
Mild naturell youghurt 3-4 dl
Gurka skalad och delad små kuber
Mynta färsk 4-5 blad finhackade
Koriander färsk finhackad
Spiskummin och salt smaka av
Garnera med lite koriander och pudra över lite extra spiskummin
En lite hetare raita som passar bra till tex friedrice eller tomato rice.
3-4 dl mild naturell yoghurt
1/2 finhackad rödlök
2 gröna chilis finhackade
Salt ev spiskummin