Kadala curry Kerala style
Detta är faktiskt min mans recept. Jag är lyckligt lottad och har en make som hjälper till väldigt mycket i hemmet. Just matlagningen står oftast jag för då jag verkligen gillar att laga mat. Men min man har ett par paradrätter som han brukar laga. En är kikärtsgyta och en annan är fish curry, gjord på makrill i tomatsås och mango, låter kanske som en skum kombo, men det är supergott! Och super enkelt! Jag lovar!
I Kerala kallas kikärtor för Kadala och kadala curry är en väldigt populär rätt att äta tilsammans med parotha ( jätte gott idniskt bröd i tunna lager med frasig yta ) eller chapati. Det passar öven bra med ris.
Kadala curry Kerala style
1 burk kikärtor
2 msk hel koriander
3 hela torkade röda chillis
1 tsk olja
1/4 tsk gurkmeja
2 stora gula lökar, skalade och delade i kuber
2 tomater delade i kuber
2 vitläksklyfter finhackade
1 liten bit ingefära finhackad
1,5 dl tjock cocosmjölk
1 tsk gara, masala
Salt
I msk cocosolja
Senapsfrö 1/2 msk
Några curryblad
( lite spiskummin, chaatmasala)
Gör såhär
Hetta upp olja i en liten panna tillsätt koriander och röd chilli stek tills de fått lite färg och häll kryddorna i en mixer, tillsätt mer olja och stek löken tills den fått fin färg tillsätt vitlöken och ingefäran och tomaten. Stek tills blandingen blivit mjuk. Låt blandingen svalna lite och mixa sedan ihop blandingen med chillin och koriandern och mixa till en jämn smet. Koka upp kikärtorna med lite vatten tillsät krydd och lök blandingen. Koka i ca 5 min. Tillsätt sedan cocosmjölken blanda väl och koka upp. Tillsätt salt, spiskummin och chaat masala och smaka av under tiden, hetta upp cocosolja i en panna när oljan är varm släng i senapsfrö och curryblad och när senapsfröna börjar poppa så häll i oljan tillsammans med senapsfrö och curryblad över kikärtgrytan. Om du vill tillsätt lite färsk koriander och servera med ris, paratha eller chapati.