currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Fried rice

Publicerad 2012-12-26 21:30:26 i

Fried rice finns i alla möjliga varianter från en hel mängd olika länderoch regioner. Thailändsk khao phat och Indonesisk nasi goreng är de mest välkända ( i allafall för mig).

Under min tid i Tamil Nadu smakade jag veg fried rice första gången. jag älskade det! efter att ha blivit serverad fullkorns chapati och veg korma varje dag i flera veckor var detta en underbar variation. Jag längtade väldigt mycket efter den rätten efter jag kom hem till Sverige men provade aldrig att göra det själv.
Några år senare firade vi jul i Indien hos min svärmor och hon serverade sin specialitet som råkar vara just fried rice. Hennes mixed fried rice är helt fantastisk! Riset, kycklingen, räkorna och de goda kryddorna gör denna rätt helt komplett! Hon brukar servera chicken curry till vid högtider men det går precis lika bra att äta som det är eller med en raita eller lite tomat ketchup.

Den här varianten av fried rice är helt utan soja såser eller ajinomoto. Min svärmor är nämligen helt emot onaturliga smalsättare och strävar ständigt efter att laga ren mat med rena smaker och så lite fett som möjligt. hon ät en mästare på att få det att smaka bra i allafall och i det här fallet behövs helt enkelt inte mer smaksättning än de rena naturliga smakerna som råvarorna och kryddorna ger, jag lovar!

Du behöver:

Kokt basmati ris ( 2,5 mått okokt)
Long beans/ färska franska bönor/ bryt
Bönor 100g
Morötter 2 st
Vitlök ,massor ( 3 st solo minst)
En liten bit ingefära
Grön chili färsk 3 st
Räkor 3 dl
Kyckling 1 kycklingfilé
Ägg 2 st
Chilipulver 1 msk
Koranderpulver 1msk
Spiskummin 1 msk
Svartpeppar 2 tsk
Salt
Gurkmeja 1 tsk
Vinäger eller lime 2 tsk
Kokosolja

Gör såhär:

1. Dela kycklingfilén i små bitar ( lite större än pyttipanan storlek) och lägg i marinad gjord av lime,1 msk chilipulver,1 msk koriander,1 tsk svartpeppar, salt,0,5 tsk gurkmeja.

2.Gör detsamma med räkorna. Låt vila i marinaden i minst 30 min. Stek sedan upp kycklingen och räkorna var för sig tills de är genomstekta och fått fin stekyta.Lägg sedan åt sidan.

3. Skala morötterna och dela i små små kuber ( lite mindre än pyttipanna storlek)

4. Skölj bönorna rensa dem och dela i
Små bitar.

5. Finhacka vitlök och chili

6. Hetta kokosoljan i en stor panna. Häll i morot och gröna bönor och fräs hastigt. Häll i vitlök och chili och stek tills vitlöken är mjuk men grönsakerna fortfarande är krispiga.

7. Ös i det kokta riset och blanda väl. Häll i den stekta kycklingen och de stekta räkorna i riset och blanda. Stek tills riset blivit varmt men inte mosigt.

8. Knäck två ägg vispa upp dem, salta och peppra lätt. Stek till en tunn omelette och klipp sedan omeletten i
Mindre bitar ( eller bara stek till torr äggröra) och blanda i ditt fried rice.

Servera som det är, med papadums, raita, ketchup eller med chickencurry.

Yum!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela