currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Dagens...

Publicerad 2018-01-31 19:43:34 i Allmänt,

Idag käkade vi upp det sista från pumpa curryn och till det gjorde jag en vitkål stirfry och lite pork roast på karré.
Normalt sätt har man kokos i denna vitkåls stirfryen men jag gjorde en fusk variant som var god!

Cabbage poriyal
Du behöver :
  • Vitkål hackad i små bitar
  • 2 små sxharlottenlökar finhackade
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 torkad röd chili
  • 2 gröna chili finhackad
  • 1/2 tsk senapsfrö
  • 1/4 tsk spriskummin pulver
  • 1/4 tsk gurkmeja
  • Salt
  • Kokosolja
  • Urad dal 1 tsk
  • Hing 1 puff ( asephoetida )
Gör såhär
Hetta upp olja i en panna och häll i senapsfrö, urad dal och röd chili. När dalen fått fin färg tillsätt lök, grön chili och vitlök. När löken blivit mjuk häll i vitkål, spiskummin, gurkmeja och salt samt en liten skvätt vatten. Stek till vitkålen blivit mjuk. Tillsätt en puff Hing. Klart!  (null)

(null)

(null)

Mathanga eriserry ( pumpa gryta)

Publicerad 2018-01-30 12:48:16 i Allmänt,

Idag provade jag ett nytt recept på pumpa gryta. Det är mycket enkelt att tillaga och väldigt gott! 

Mathanga erissery
Du behöver:
  • 1 butternut pumpa
  • 3 små sharlottenlökar
  • 1 halv kokosnöt
  • 2,5 dl toor dhal
  • Kokosolja
  • Senapsfrö 1 tsk
  • 1 tsk röd chili pulver
  • 1 tsk  hel spiskummin 
  • I/4 tsk gurkmeja
  • Curryblad 
Gör såhär:
Koka linserna med en nypa salt. Skala och tärna pumpan och koka med vatten chilipulver, gurlmeja. Mixa färsk kokos med spiskummin och lök till en slät paste. När pumpan och linserna är färdig kokta och mjuka blanda ihop dem. Slå på kokospasten och koka 2 min. Mosa lite lätt. 
 Tag av från värmen på spisen. Hetta upp olja och tillsätt senapsfrö, röd chili och Curryblad. När de poppat lite så häll över pumpa och linsblandnigen.  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Poori masala

Publicerad 2018-01-29 17:37:04 i Allmänt,




I förra veckan provade jag göra poori masala för första gången. Poori är ett friterat tunt tunnt  bröd  gjort på attamjöl som fluffar upp sig till en liten krispig boll. Attamjöl hittar du i din närmsta indiska affär. Det är samma mjöl som traditionellt används för att göra Chapati.  Poori kan ätas med en potatisröra som smakar fantastiskt sydindiskr med den gröna chilin, currybladen och kokosoljan.

Poori
2,5 dl atta
1/2 msk mannagryn
Salt
En nypa socker
1/2 msk smält ghee
Vatten
Olja att fritera i
Gör såhär
Blanda mjöl, mannagryn, salt och socker i en bunke. Tillsätt lite vatten i taget och blanda till en smidig, torr och lite hårdare deg. ( lite hårdare än Chapati deg) dela degen i små bollar och kavla ut till platta runda kakor. Hetta upp rikligt med olja för fritering. Lägg i ett bröd och peta ner det med spatel under oljan så det föuffar upp sig. Vänd på brödet i oljan och stek tills det fått fin färg på båda sidor.
(null)

(null)

Potatis masala 
4-5 kokta potatisar
1 lök skivad
En liten bit ingefära finhackad 
Senapsfrö 1/2 tsk
Urad dal 1/2 tsk
Chana dal 1/2 tsk
Spiskummin hel 1/2 tsk
Curryblad 
1 grön chili strimlad
En röd torkad chili
Kokosolja
Gurkmeja 1/4 tsk
Salt
Hing pulver ( asephoetida) 1 kryddmått
Gör såhär
Hetta upp olja, släng i frön, torkade kryddor och linserna. Släng i currybladen och sedan lök, grön chili och ingefära. Fräs runt en stund tills löken är mjuk, i med  gurkmeja och blanda väl släng sedan i potatisen i kuber. Mosa lite av potatisen. Häll på aningens vatten och smaka av med salt. Blanda sedan i asephoetida.
(null)

(null)

(null)



Fried rice kind of day!

Publicerad 2018-01-29 17:01:27 i Allmänt,

Idag var en sådan där trött dag. Regnigt och blåsigt ute, sömnbrist på grund av förkyld bebis och allmänt bara Ush. Till lunch blev det rester ifrån igår och till kvällsmat lite enkelt stekt ris för att bli av med överblivet ris.
Receptet på fried rice finns redan i bloggen. Tycker varianten med massor av vitlök, morötter, bönor, räkor, kyckling och ägg är oslagbar!  (null)

(null)

(null)

Sambar recept

Publicerad 2018-01-28 14:24:03 i Allmänt,

(null)

Jag kommer skriva detta recept på engelska för min svärmor ville prova mitt recept !

Tamil nadu Sambar
  • Vegetable of ur own choice ( Brinjal, drumstick,radish, lady finger etc)
  • Sambar onion 5-6 small 
  • Garlic pods 4-5
  • Tamarind one lime sieze ball soaked in water
  • Cooked toor dhal
  • Hing powder
For spice paste
  • 3 hands coriander seed
  • 5-6 red  dried chilis
  • Black pepper 1/2 tbsp
  • Jeera 1/2 tbsp
  • Chana dhal 1 tbsp
  • Urad dhal 1 tbsp
  • Rice 1 tsp
  • 1 tsp meethi seeds 
  • Optional is one small piece coconut 
Tempering
Mustard seeds
Curry leaf
One dried red chili 

Method:
 Cook toor dhal with salt and turmeric powder. Cook vegetable in pieces with little water. Salt and turmeric. In a hot dry pan roast all ingredients for the spice paste When They are hot and nice smell accours then Remove from pan and run in mixi to a very fine powder, add little water and mix again to a paste. When vegetables is half cooked add spice paste and tamarindwater. Cook til raw taste of tamarind is gone, add cooked dhal and salt to taste also add 3-4 puff of hing powder. In another small pan heat little oil. Add mustard seeds and red chili, When They splutter add curry leaves and Pour everything over Sambar. DONE! 

South indian meal was cooking!

Publicerad 2018-01-28 14:05:47 i Allmänt,

Idag var jag sugen på att laga en äkta south indian meal!  Så idag blev det :
  • Avial
  • Sambar 
  • Zucchini poriyal
  • Ris
Avial  har jag lagt upp receptet på innan i bloggen. En ljuvlig  mild röra på olika grönsaker, kokos och yoghurt med aromatisk smak av curryblad, spiskummin och grön chili som enda krydda.
Sambar  lins och grönsaksgryta med stark och syrlig smak ifrån tamarind och en speciell kryddblandning. Kryddblandningen kan man för bästa resultat göra själv eller om man vill ha det lite smidigare köra färdigt Sambar powder i en indisk matvaruaffär.
Poriyal  är en slags stirfry som kan göras med olika kryddning och med vilken grönsak som helst. I tamil nadu kallas det poriyal men i Kerala säger man thoran. Jag förknippar stir fry från kerala med den som är gjort med kokos. Jag kallar därför sådan stirfry man gör med kokos thoran och den utan för poriyal fastän det ä samma sak på olika språk.

Stay tuned för recept! Maten var galet god!  (null)
Sambar
(null)

Poriyal (null)
Avial
(null)
Avial 

Wow!

Publicerad 2018-01-27 22:42:18 i Allmänt,

Wow! Blev påmind om gamla bloggen av en vän. Efter 6 års uppehåll blev jag nu lite sugen på att ta upp den igen. Eller i allafall ge det ett försök. Mycket hsr hänt sedan sist. 3 ungar har vi lyckats med. Julian, 6 år, Jonathan 3 år och minstingen Naomi, 4 månader. Jag är föräldrarledig igen vilket gör stt jag har rätt mycket tid att experimentera med min matlagningen. Jag är för tillfället inne i en indisk period igen och lagar mycket sydindisk mat!  Hädanefter kommer kanske lite recept upp igen! Håll till godo'! 😁

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela