Mushroom briyani
Mushroom Biryani
Ingredienser:
2 mått färdigkokt basmati ris
1 mått hackad svamp, tex champinjoner
1lök strimlad
2 stora tomater, pureade
1 tsk ketchup
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
1 tsk garam masala eller briyani masala
1 tsk spiskummin
1/4 tsk koriander mald
1 msk olja
1 msk smör eller ghee ( klarifierat smör)
Salt
till kryddpastan ( ingredienterna nedan skall malas eller mortlas till en jämn kryddpasta)
1/2 lök
2 gröna chillies
2 cm färsk ingefära
4-5 vitlöks klyfter
2 cm kanel stång
Garnering
1/2 lök, skivad och stekt gyllene och krispig
En hand full chashew nötter
Lite hackade koriander blad
Gör såhär:
1. Hetta upp olja och stek löken gyllene tillsätt sedan kryddpastan. Stek tills pastan är genom stekt ( 2-3 min) och tillsätt svampen.
2. Tillaga till vätskan från svampen absorberats eller dunstat. Tillsätt sedan cjilipulver, gurkmeja, garam masalaoch stek ett par minuter. Tillsätt sedan de pureeade tomaterna och ketchupen. Rör om väl och koka ihop alla ingredienterna. Smaka av med lite salt. Rör försiktigt ner det kokta riset och garnera med stekt lök, chashews , russin och koriander blad..
Svennetarmen
Svennetarm, har ni någon sådan? Jag har, svensk mat är sjukt gott. Eller svensk och svensk var är egentligen svensk mat? Inte vet jag, surströmming kanske? Men det var inte det jag var sugen på utan typ fläskfilé med rödvinsås, kantareller och rotfrukter i ugn.. Det är svensk mat för mig! Jag hade oerhörda cravings på det under min graviditet, jag frossade i potatisgratäng, kotlett, fläskfilé lax i ugn med mera.. Mums! Idag gjorde jag fläskfilé med rödvinsås med champinjoner och rosmarin. Ungnsrostade grönsaker, smörstekta kantareller och en god sallad.. Yum!
Min första curry!
2 potatisar i kuber
Pork curry street SHACK style..
My husband is reading my blog simply to make fun of my english spelling so I will right in swedish hereafter :-P if anyone need recipe in english I'll translate.
Pork curry street Shack style
Så detta är vad du kommer att behöva:
Fläskkött tex tjocka revben
Malen Koriander 1 msk Chilipulver ( indiskt eller motsvarande)1 msk
Gurkmeja 1/4 tsk
Salt
Vinäger 1 msk
Grön chili 2-3 delad på längden
Gröna kardemumma kapslar 6
Hela nejloikor 10
Bruna senapsfrö 1 msk
Kanelstång 2 cm
Curryblad 2 stjälkar ( valfritt)
Såhär gör du
Skär köttet i bitar och Marinera med koriander chili, vnäger,salt och gurkmeja marinera ca 30 min och koka sedan tills köttet är genomkokt, mört och mjukt ihop med lite vatten. Förbered under tiden En gul lök finstrimlad Ingefära 2 msk skuret i tunna skivor Vitlök två msk skuret i tunna skivor Hetta upp olja i en panna, häll i senapsfröna och stek tills de börjar smälla, häll i curryblad all lök, ingefära, vitlök och de hela kryddorna.. Stek tills löken fått fin färg. Häll sedan över det kokta köttet plus lite av kryddvattnet i pannan och blanda ihop med lökblandningen. Krydda med finmalen svartpeppar, spiskummin, lite chilipulver och meat masala. ( finns att köpa i indiska mataffärer) stek tills allt vattnet är borta och köttet fått fin färg. Servera.
Chapati and Pork curry
I dag provade vi att göra chapati ( ett indiskt bröd) på ett lite mer nyttigt och GI smart vis.. Vi använde oss utav fullkorns dinkel och resultatet var helt ok! Men lite för grovt och med lite för lite elastitet.I Indien använder man ett slags mjöl som kallas " atta" när man gör chapati. Jag har försökt luska fram vad den svenska motsvarigheten skulle vara till detta mjöl. Jag tror det är någon fullkornsvariant av durumvete, men jag är inte säker. Atta går med största sannolikhet att köpas på de flesta indiska matvarubutiker men eftersom vi inte har någon sådan affär i närheten så fortsätter mitt letande av det perfekta substitutet.
Dinkel chapati
4-5 dl fullkorns dinkel
Olja 1 tsk
Salt 1/2 tsk
Varmt vatten ( uppkokt)
Gör såhär:
Blanda olja och salt i mjölet, häll på vatten lite i taget och blanda tills det blir en jämn och smidig deg. Knåda degen länge och väl. Låt vila i 30 min. Dela sedan upp i pingisbolls stora bollar . Platta till dem och kavla ut till pannkaks tjocka tunnbröd. Lägg brödet i en varm teflon panna, stek på medel värme tills du ser att det fått lite färg på under sidan. Vänd då brödet, ta om du vill lite lite lite ghee ( klarifierat smör) eller olja och smeta på brödet (bara ngt kryddmått) när du ser att det bildas bubblor i brädet tryck då ner med en stekspade sånatt hela brödet tillslut puffas upp. När brödet är klart, lägg i bakhandduk och fortsätt tillaga resten av bröden. Bröden är godast att servera nybakada och varma.
GI bröd
Detta brödet hIttade jag på Charlotte Perellis blogg. Det var gott men behöver gräddas betydeligt längre än 45 min iallafall i min ugn.
Gi- Matbröd
3 dl dinkel fullkornsmjöl
3dl rågmjöl
0,5 dl linfrön
0,5 solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
2dl blandade nötter(mandel, cashew, paranötter, dalnötter)
4 tsk aprikoser, torkade i bitar
6 dl ypughurt naturell 1,5 tsk bikarbonat
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön.
2.Dela alla nötter så de inte är fullt så stora.
3.Rör ihop alla ingredienser i en skål. Lägg över i formen.
4.Grädda i nedre delenav ugnen i 40-45 min.
Tips: ha gärna i lite salt och honung för fylligare smak!
Something's baking :-)
Kadala curry Kerala style
Detta är faktiskt min mans recept. Jag är lyckligt lottad och har en make som hjälper till väldigt mycket i hemmet. Just matlagningen står oftast jag för då jag verkligen gillar att laga mat. Men min man har ett par paradrätter som han brukar laga. En är kikärtsgyta och en annan är fish curry, gjord på makrill i tomatsås och mango, låter kanske som en skum kombo, men det är supergott! Och super enkelt! Jag lovar!
I Kerala kallas kikärtor för Kadala och kadala curry är en väldigt populär rätt att äta tilsammans med parotha ( jätte gott idniskt bröd i tunna lager med frasig yta ) eller chapati. Det passar öven bra med ris.
Kadala curry Kerala style
1 burk kikärtor
2 msk hel koriander
3 hela torkade röda chillis
1 tsk olja
1/4 tsk gurkmeja
2 stora gula lökar, skalade och delade i kuber
2 tomater delade i kuber
2 vitläksklyfter finhackade
1 liten bit ingefära finhackad
1,5 dl tjock cocosmjölk
1 tsk gara, masala
Salt
I msk cocosolja
Senapsfrö 1/2 msk
Några curryblad
( lite spiskummin, chaatmasala)
Gör såhär
Hetta upp olja i en liten panna tillsätt koriander och röd chilli stek tills de fått lite färg och häll kryddorna i en mixer, tillsätt mer olja och stek löken tills den fått fin färg tillsätt vitlöken och ingefäran och tomaten. Stek tills blandingen blivit mjuk. Låt blandingen svalna lite och mixa sedan ihop blandingen med chillin och koriandern och mixa till en jämn smet. Koka upp kikärtorna med lite vatten tillsät krydd och lök blandingen. Koka i ca 5 min. Tillsätt sedan cocosmjölken blanda väl och koka upp. Tillsätt salt, spiskummin och chaat masala och smaka av under tiden, hetta upp cocosolja i en panna när oljan är varm släng i senapsfrö och curryblad och när senapsfröna börjar poppa så häll i oljan tillsammans med senapsfrö och curryblad över kikärtgrytan. Om du vill tillsätt lite färsk koriander och servera med ris, paratha eller chapati.