Jag får kanske förklara lite va Rasam är för något. För något inlägg sedan postade jag ett recept på något som heter Rasam. Receptet var på engelska för att jag skrev det till min sons gudmor som gärna ville ha mitt recept och hon är engelsktalande.
Hur som helst tänkte jag förklara lite vad det är om nu någon känner att de skulle vilja prova. Rasam är ingen " curry" alltså ingen gryta, utan snarare en buljong. Rasam kallas också pepper water och har många bra effekter på kroppen; verkar utrensande och är väldigt bra för matsmältningen. I Indien serverar man ofta Rasam som sista rätt i ett komplett "Thali meal" ( ris med massor av olika grytor och grönsaker, mer om detta fenomen en annan gång). Man kan antingen dricka rasam ur ett litet glas som den är eller så kan man ösa den över sitt ris och sörpla i sig. Rasam är som sagt som buljong i konsistensen men med en väldigt speciell smak, syrligt ifrån tamarinden framför allt men samtidigt salt och lite starkt av kryddorna. Engelskan har ett ord som heter tangy, det beskriver väldigt bra smaken på denna rätt, kan inte riktigt översätta till svenska där. Jag tycker rasam är väldigt gott, värmande och extremt effektivt för att "rensa upp" i systemet när man tex är förkyld. Jag gillar att äta min rasam med ris ( när jag inte äter enligt lchf) och då gör jag så att jag tar väldigt mkt rasam och lite mindre ris så det blir som en skål med ris soppa.. Oj oj oj vad gott det är, inget fancy alls, verkligen väldigt enkel "koka-soppa-på-en-spik-mat" men väldigt uppfriskande. Provar ni att göra så kan jag ku berätta att ni inte skall käka upp de hela kryddorna eller currybladen. De är bara där för att ge smak åt själva buljongen. Lämna gärna en kommentar om och när ni provat något av mina recept, det skulle vara skoj att veta vad ni tycker!