currypot.blogg.se

Kerala cooking, indian cooking, swedish cooking, any cooking..

Thai style cucumber salad

Publicerad 2012-07-30 14:20:24 i

Enkel gurksallad med en autentisk känsla.

Thai gurksallad:

Gurka delad i lagom stora bitar

1 finhackad scharlotten lök

1 salladslök finhackad

1 färsk röd thai chili med fröna borttagna och fin fin fin hackad

Koriander färsk hackad

 

Dressing:

1 msk lime

1 tsk fisksås

1 msk ljus sojasås

1/2 tsk räkpaste ( optional)

1 vitlöksklyfta pressad

1 tsk socker

Gör såhär:

 

Blanda ihop dressingen tills räkpastan är helt upplöst häll dressingen över resten av ingredienserna. DONE!!

 

 

Thai all the way!

Publicerad 2012-07-30 14:09:55 i

 Ibland har jag cravibgs för något väldigt spicy, hett och vitlökigt :-). Då brukar jag göra detta enkla och goda thairätt.  

Thai färs med thaibasilika och jasminris med gurksallad och thaikorv

Thai färs:

Köttfärs ( kyckling,fläsk eller nöt)

Olja

4-5 vitlöksklyftor finhackade

Thai chillies röda eller gröna 6-10 beroende på din tolerans nivå finhackade

Thai basilika en stor bunte

Fisksås 1 msk

Ostronsås 1 msk

Socker 1 tsk

Gör såhär:

Stek vitlöken och chillin gyllene tillsätt färsen och stek tills färsen är genomstekt. Tillsätt såserna och socker stek tills all vätska är absorberad. Om det separeras mkt olja så häll av den. Tillsätt thau basilika och rör tills bladen mjuknat. Klart!!

 

Mathanga curry

Publicerad 2012-07-29 15:41:12 i

 Härom dagen köpte jag en pumpa när jag och min aunt skulle göra avial( en annan underbar rätt från Kerala). Men vi glömde använda den. Den stackars pumpan har legat där i kylen och tittat på mig så sorgset och ensamt varje gång jag öppnat kylen, idag bestämde jag mig för att tillaga stackaren

Mathanga curry

Pumpa delad i kuber

I gullök hackad

1-2 gröna chillies

1 tsk vitlök finhackad

Curryblad

En röd torkad chili

Spenapsfrö 1/2 msk

Yoghurt 0,5 dl

Cocosmjölk 200ml

1 tsk lime

Gurkmeja 1/4 tsk

Sambarpowder 1 tsk

Spiskummin 1 tsk

Gör såhär 

 Hetta upp olja ( helst cocosolja) i en gryta. Lägg i senapsfrön och curryblad och den hela chilin bruten i två delar. Tillsätt löken och stek tills den blivit mjul, tillsätt då vitlök och grön chili och sautera ett par minuter. Tillsätt pumpan och gurkmeja och häll på vatten så att det täcker pumpan till 3/4 delar. Tillsätt salt och koka tills pumpan mjuknat. Mosa sönder några pumpa bitar med en gaffel för en lite tjockare sås. Tillsätt sedan kokosmjälken och sambarpowder och kummin och koka upp. Tag av krytan från plattan och tillsätt yoghurt och lime. Smaka av och salta vid behov. Avnjut med ris och lite indisk pickle. Perfekt rätt för en regnig höst dag!

Uppuma, delicious south indian breakfast!

Publicerad 2012-07-28 10:23:02 i

Jag hade släktingar från Dubai boende hos mig senaste veckan och passade på att lära mig några nya revept. Ett av dem är Uppuma. En sydindisk indisk frukost.

 

i indien ser frukosten li annorlunda ut, det är ofta varm mat och det finns massvis med olika frukost rätter att variera sig emellan. Ofta tycker jag frukosträtterna är lite för tidskrävande för att orka ställa sig och trixa med när man stiger upp på morgonen trött och hungrig. Men detta recept är super enkelt, går snabbt och är fantastiskt gott!

Uppuma


Mannagryn

Grön chili finhackad

2 scahrlottenlöjar finhackade

Curryblad

Ingefära finhackad 2 msk

Vitlök finhackad 3 klyftor

Valfria grönsaker hackade i minikuber ( brytbönor,morot, tomat)

Cocosolja

Hel spiskummin

En röd chili torkad

Gör såhär


Hetta upp cocosoljan i en teflonpanna tillsätt senapsfrön och när de börjar poppa tilLsätt curryblad hel röd chili och spiskummin. Tillsätt sedan lök och stek tills den är mjuk tillsätt sedanvitlök och ingefära och stek några minuter till. Tillstt sedan den finhackade gröna chilin. Häll i kokande vatten ungifär 500ml och lite salt. Koka upp och tillsätt mannagryn lite i taget samtidigt som du rör om hela tiden, det skall vara en fast inte kladdig konsistens och mannagrynen skall vara mjuka. Mosa ihop allt med en stekspade och uppuman är redo att serveras, vissa föredrar att äta tillsammans med lite socker och mosad banan en jag tycker rätten är god som den är!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela